top of page

DE OPENINGSDANS OP JE BRUILOFT

Met de eerste dans openen de bruid en bruidegom het trouwfeest. Deze openingsdans op de bruiloft kan voor het bruidspaar een belangrijk moment zijn en de nodig zenuwen met zich meebrengen. De keuze van de dans kan een lastige taak zijn. Om jullie te helpen vind je in dit artikel alle informatie over de verschillende soorten dansen waaruit je zou kunnen kiezen.

De eerste dans op het trouwfeest

Eindelijk! Jullie samenzijn is na maanden van voorbereiding bezegeld met die prachtige trouwring. Je vriend is niet langer je vriend en jij bent niet langer zijn vriendin; you're husband en wife now! Om dit moment suprême te vieren, mogen jullie als newly weds je gaan wagen aan de openingsdans. Een leuke, originele en goede openingsdans zet de toon voor jullie huwelijksfeest. Aan je openingsdans kun je geheel je eigen draai geven: combineer hem met humor of haal je inspiratie uit een film à la Dirty Dancing. Één ding is zeker: bij een huwelijksdans hoort muziek!

Op iedere bruiloft wordt natuurlijk gedanst. Op de ene bruiloft wat meer dan bij de ander, maar overal gebeurt het! Nu vindt niet iedereen dansen leuk en dan hebben we het voornamelijk over de mannen. Zo’n dansje om de avond te openen vinden ze maar niks. Al dat stijve gedoe; Laat mij maar iets anders doen! Dat is wat veel mannen – en stiekem sommige vrouwen - denken. Maar hoe kom je nu onder die Weense Wals of een andere vorm van stijldans uit?! Nou.. dat is simpel! Doe het gewoon niet als je het niet wilt! Maar doe wel een poging om de avond al dansend te openen, want dan is de drempel voor alle gasten wat lager om zelf ook de dansvloer op te stappen. Het gaat er niet om of je wel of niet kan dansen, het gaat er juist om dat jij de avond opent!

Heb jij nu echt geen flauw idee hoe je dat moet aanpakken? Welke dans jullie gaan doen kunnen jullie helemaal zelf bepalen. Of jullie nu kiezen voor een traditionele dans of voor een dans op een hip uptempo nummer: alles mag! En wij geven je tips wat er allemaal mogelijk is.

Danslessen voor de bruiloft

Als jullie ervoor kiezen om danslessen te nemen voor jullie bruiloft, dan kun je hier het beste 5 maanden van tevoren mee beginnen. Naast traditionele dansen leer je bij sommige danslessen ook andere stijlen zoals salsa, swing etc. Dit kan goed van pas komen om tijdens het feest helemaal uit je dak te gaan. Kiezen jullie voor een eenmalige dansles? Dan is het verstandig om dit juist niet te ver van tevoren te doen, zodat de dans nog vers in het geheugen zit.

Als niemand van jullie een traditionele openingdans verwacht kan het leuk zijn om je gasten hiermee te verrassen. Hieronder vind je de dansgids voor traditionele dansen.

 

Soorten dansen voor het feest

Engelse Wals

De Engelse Wals is een dans op een ¾ maat. Het woord 'wals' betekent letterlijk 'draaien'. De passen van deze dans zijn zwierig en soepel en lopen in een vloeiende beweging door. Het is een romantische dans die niet erg moeilijk is om te leren. 3 Times A Lady van de Commodores kan een goed nummer zijn voor de Engelse Wals. 

Chachacha

De chachacha is een dans met veel korte en snelle bewegingen. Het wordt ook wel het kat-en-muisspel tussen de man en de vrouw genoemd. Pittig, lichtzinnig en brutaal zijn de kernwoorden van deze dans. Als de chachacha goed wordt uitgevoerd, kan het een hele gave dans zijn. Deze dans vergt wel wat tijd en energie, maar als jullie hem eenmaal onder de knie hebben kunnen jullie je gasten verbluffen met deze prachtige dans.

Foxtrot

De foxtrot is een klassieke ballroomdans op een 2/4 of 4/4 maat. Deze dans is geschikt voor langzame, romantische nummers zoals 'It Had To Be You' van Frank Sinatra of 'What A Wonderful World' van Louis Armstrong. Als jullie allebei gevoel voor dansen hebben, dan kan de foxtrot een dans zijn die jullie perfect uit kunnen voeren, omdat deze voor jullie dan redelijk makkelijk te leren is.

Rumba

De rumba is een populaire klassieke ballroomdans. Deze dans is gebaseerd op een 2/4 maat of 4/4. Deze verleidingsdans kan zeer sensueel en elegant zijn. Ook de rumba hoeft niet lastig te zijn om te leren, hoewel sommige mannen het in het begin lastig kunnen vinden om hun heupen goed te bewegen.

Salsa

Salsa is een echte Latijns-Amerikaanse dans gebaseerd op een 2/4 of 4/4 maat. Het zijn snelle pasjes, en het lijkt misschien ingewikkeld om deze te leren, maar als je van salsamuziek houdt en een beetje oefent kan het sneller gaan dan je denkt. Er zijn verschillende stijlen van de salsadans, dus als jullie voor deze dans kiezen dan kan het verstandig zijn om verschillende dansscholen te benaderen om te kijken welke stijl jullie het meest aanspreekt. 

TIP! Deze is voor de mannen: Als je all the way wilt gaan, vergeet dan niet om bij de tango een roos tussen jullie tanden te doen!

Tango

De Argentijnse tango kan perfect zijn voor koppels die van dramatische dansen houden. Deze dans is ook gebaseerd op een 2/4 of 4/4 maat. Geen enkele tango is gelijk, want de basis voor deze dans is improvisatie. Het kost wat extra tijd om deze dans te leren, omdat er dus niet echt vaste passen zijn, maar met deze dans kunnen jullie je gasten wel op een originele manier verrassen!

Origineel & hip dansen op je bruiloft!

Als jullie helemaal niet van traditionele dansen houden, kunnen jullie ook kiezen voor een hippe en moderne openingsdans. Je zou hierbij kunnen denken aan een flashmob. Hierbij studeer je met een grote groep een kort, simpel dansje in dat jullie tegelijkertijd uitvoeren. Als dit goed ingestudeerd is en als het gelijk gaat, kan dit een geweldig resultaat opleveren. Ook andere dansstijlen zoals hiphop of streetdance kunnen originele openingsdansen opleveren. Let er wel op dat je voor dit soort dansen een beetje soepel moet kunnen bewegen (trouwjurk!) en dat het meer tijd en energie kan kosten dan een traditionele dans.

Liedjes voor de openingsdans

Als muziekliefhebber die allergisch is voor alles wat ook maar eningszins cliché is, heb ik een aantal leuke eerste dans liedjes uit de oude doos voor jullie opgezocht.

 • I am in Love - Ella Fitzgerald

 • Darling, Je Vous Aime Beaucoup - Nat King Cole

 • I’m in Love Again - Peggy Lee

 • It’s Magic - Doris Day

 • I’ve Got the World on a String - Frank Sinatra

 • My Funny Valentine - Chet Baker

 • I Can’t Give You Anything But Love - Judy Garland

 • You Belong to Me - Jo Stafford

 • They Can’t Take That Away From Me - Bing Crosby

 • Night and Day - Fred Astaire

Een paar laatste tips voor jullie eerste dans

 • Kijk elkaar aan en geniet met z'n tweeën

 • Blijf lachen, no matter what happens

 • Sta rechtop, zo straal je zelfvertrouwen uit

 • Gewoon doorgaan na een fout, niemand die het merkt!

Dé Bruiloft Discoshow | Huwelijkfeest | Bruiloftfeest | Bruiloft DJ | Bruiloft Discoshow | Bruiloft Disco
Dé Bruiloft Discoshow | Huwelijkfeest | Bruiloftfeest | Bruiloft DJ | Bruiloft Discoshow | Bruiloft Disco

Bron: The Perfect Wedding

bottom of page